Joan Oró, a la cerca de l’origen de la vida
Lleida / Terrassa
Amb motiu del centenari del naixement del científic Joan Oró, la Fundació Joan Oró ha organitzat una exposició itinerant per a donar a conèixer la seva vida, la seva obra científica, la temàtica de l’origen de la vida i la cerca de vida fora de la Terra.
L’exposició s’ha dissenyat de manera que sigui fàcilment transportable i, per no dependre de les característiques dels espais que l’acolliran, tots els volums tenen la seva pròpia il·luminació, ja siguin plafons, vitrines o caixes de llum.
L’exposició fa servir una estructura metàl·lica base que s’adapta a cada àmbit. A l’àmbit 1, introductori, el negre és el to predominant. A l’àmbit 2, associat a l’etapa de formació d’Oró, s’ha treballat amb un terra i uns elements fets de fusta. L’àmbit 3, dedicat a la seva gran descoberta —la síntesi de l’adenina—, es transforma en un laboratori on el blanc té una presència total. A l’àmbit 4, dedicat a la cerca de vida fora de la Terra, el to ataronjat de Mart és qui s’endú tot el protagonisme. Als àmbits 5 i 6, on es repassa el llegat d’Oró i s’incentiven les vocacions científiques entre els més joves, hi torna a predominar el negre.
La primera exposició es va poder veure a l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Actualment s’exposa al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa.
disseny museogràfic
Frederic Perers i Jordi Tamayo
disseny gràfic
Bildi
fotografies
Jordi Tamayo
producció i muntatge
Expomon
comissari
Joan Anton Català