Desinstal·lació de Trafalgar

2016

Vídeo
3′ 28″
Imatges enregistrades el novembre de 2010
Barcelona

 

Una màquina giratòria amb martell retalla el perímetre de Trafalgar, inscrit a la vorera amb panot lletra.

Trafalgar fou un dels noms patriòtics espanyols amb els quals es retocà la proposta de noms per als carrers de l’Eixample, formulada per Víctor Balaguer. En parlen a Carrers de Barcelona Jaume Fabre i Josep M. Huertas.

La proposta de Balaguer, feta per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona de 1863, ompliria l’espai públic barceloní de referents històrics catalans. El gros de noms presentats va ser acceptat pel consistori però n’hi hagué que «foren substituïts pel cos municipal amb els de Floridablanca, Sepúlveda, Enna [l’actual Ramon Turró], Campo Sagrado, Pelayo, Vergara, Ronda [nom que comprenia les quatre futures rondes] i Trafalgar», tal com explica Balaguer mateix.

Com un degotall incessant, la retirada d’aquestes inscripcions té lloc a cada repavimentació parcial de l’espai públic. És un acte minúscul, gairebé invisible. És sovint una avinentesa per a posar els temps al dia (vegeu el cas del carrer de Pere Sala, a la pàgina 4 d’aquest número de L’Independent de Gràcia http://www.independent.cat/gracia/Ind…).