Castell de Montjuïc

2015

Ajuntament de Barcelona

 

Exposició permanent que recorre la història d’aquest monument. Ha estat instal·lada en quatre de les sales que envolten el pati d’armes del castell. La intervenció museogràfica realitzada és neutra i mínima per tal de respectar la volumetria original i la continuïtat d’aquest conjunt arquitectònic.

Els elements fets servir són volumetries simples, gairebé sempre exemptes de parets i voltes. Cromàticament s’han tractat de manera que s’invisibilitzessin al màxim. Tenen majoritàriament llum pròpia atès que, tret de quan ha estat imprescindible, s’ha volgut evitar l’ús de la il·luminació zenital. Els paraments verticals de l’espai s’han lliscat puntualment per tal d’acollir la gràfica serigrafiada.

Les quatre sales expliquen com la muntanya de Montjuïc ha estat habitada i transformada des de fa 10.000 anys; l’evolució arquitectònica del castell; el paper de la fortalesa amb la ciutat, primer defensiu i després de control; i finalment, els empresonaments i execucions de finals del XIX i mitjan XX que hi tingueren lloc, amb l’afusellament del President Companys com a punt central.

 

disseny museogràfic
Frederic Perers

disseny gràfic
Gemma Alberich i Lali Almonacid

guió museològic
Quaderna

fotografia
Pep Herrero