La Ribera homenatja la Ribera

2013

Barcelona
Instal·lació – memorial participatiu
73 lones de 5 x 0,90 m i 3 x 0,90 m


Al 1714, a les acaballes de la Guerra de Successió, Barcelona era derrotada per les tropes franco-castellanes. Un dels primers propòsits dels vencedors fou bastir una fortalesa per tal de dominar la capital catalana i eliminar qualsevol intent de rebel·lió futura dels barcelonins. La construcció de la Ciutadella comportaria un grau de destrucció del barri de la Ribera més gran que la pròpia guerra.

S’arrasaren mil cases, fent desaparèixer el 17% de la superfície urbanitzada de la Barcelona de l’època. Als propietaris, expropiats sense indemnització, se’ls obligà a enderrocar els seus propis immobles, i uns cinc mil veïns van ser expulsats del barri. Els enderrocaments tenien lloc en una de les zones més actives i poblades de la ciutat.

Gairebé tres-cents anys més tard la ciutat encara tenia un deute memorialístic cap a un gruix importantíssim de riberencs que, després d’un setge brutal i per una imposició forana, van ser bandejats de casa seva, restant la Ribera i les dinàmiques que històricament l’havien definit desfigurades per sempre més. Del desig de voler satisfer aquest deute històric sorgeix la instal·lació La Ribera homenatja la Ribera.

Els veïns de la Ribera d’avui fan vida en les primeres cases que es construïren després de les expulsions i els enderrocaments. S’és damunt l’indret de la barbàrie, a la zona zero de 1714. Separats únicament pel temps, es pretnia que els riberencs del 2013 se solidaritzessin simbòlicament amb els riberencs que van viure la desfeta del barri. Amb una recordança austera, serena i silenciosa, sense sigles ni consignes.

El projecte demanava als habitants actuals que fessin retornar a la Ribera els cognoms de les famílies expulsades i els exposessin públicament des dels seus balcons. Els llinatges que es van mostrar, setantena-tres, són una representació dels cinc mil foragitats i corresponen a les famílies que vivien a les cases trobades al jaciment del Born. La suma de complicitats va fer possible aquesta instal·lació, de veïns cap a veïns, l’homenatge que feia tres segles que la Ribera esperava.

 

Agraïments:
Als veïns dels carrers de la Ribera, Comercial, Fusina, plaça Comerial, passatge Mercantil i passeig del Born, que van fer-se seu el projecte; al Born Centre Cultural i a l’Albert Garcia Espuche, autor de La Ciutat del Born, obra sense la qual aquest projecte no s’hauria pogut dur a terme; al Jordi Fortuny i la Marina Pi, directors del documental El Born, un vincle amb el passat; a la Gemma Alberich, grafisme; a en Pau Faus, vídeo i fotografia.